FIGYELMEZTETÉS

Ennek a blognak nem célja Jehova Tanúi vagy bármilyen más felekezet ellen a gyűlölet szítása, sem bizonyos emberek sértegetése vagy bármilyen negatív indulatok gerjesztése. Ez a blog senkit sem akar megsérteni, sem kirekeszteni, nem akar semmilyen módon viszályt vagy gyűlöletet kelteni.

Aki ismer, az tudja, hogy szeretem a Jehova Tanúihoz tartozó személyeket, a blog RÓLUNK szól és a személyes naplómként készítgetem.

Magam is Jehova Tanújaként nőttem fel, a családom jelentős része is Jehova Tanúja. Tehát ez nem egy Jehova Tanúi ellen készített blog.

Az itt közölt írások a belső ügyeinkről szólnak. Akkor is, ha a szervezet egyes nemzetközi vezetői megpróbálják ezeket a témákat olyan ügyekként tálalni, amelyek a kívülállók problémái.

Egy kívülálló ezekből viszont egy szót sem ért, a számukra írom: ezek a mi közös dolgaink. A 2010 nyarán a blogra irányult nagy érdeklődés bizonyítja, hogy egy kívülálló nem tudja értelmezni ezeket az írásokat.

Ezzel együtt azonban szeretném figyelmeztetni az ide látogatókat, hogy a blogban írtak olvasása sértheti egyes látogatók érzékenységét. Ezért elővigyázatosságot javaslok mindenkinek, aki először látogat el hozzám!

A gyűlölködő kommentek az észlelésük pillanatában mérlegelés nélkül törlésre kerülnek. Az ilyen kommentek szerzői a blogról is ki lesznek tiltva, ahogyan eddig is ki lettek tiltva.

Felhasználási feltételek

1. Ez a blog elutasítja a gyűlölködést és ezzel együtt bárki megbélyegzését a világnézete vagy származása alapján.
2. Ez a blog tiszteletben tartja mások világnézetét és nem kíván olyanokkal közösséget vállalni, akik erre nem képesek.
3. Ez a blog elutasít minden olyan tevékenységet, mely alkalmas valamely vallás tagjai ellen uszítani vagy negatív hangulatot kelteni. Ilyen céllal a blog nem látogatható és a közreadott írások sem használhatók ilyen célra.
4. Ez a blog tiszteli a szerzői jogokat és ha máshonnan át is vesz anyagokat, azt a jogszerű keretek között teszi meg, nagyon alapos indokkal. Amennyiben ezt bármelyik látogató máshogy tapasztalja, azt jelezze a blog szerkesztőjének. A blog szerkesztője minden ilyen panaszra nyílt állásfoglalással reagál.
5. Az ezen a blogon közreadott anyagok szabadon felhasználhatók, külön engedély és a forrás megjelölése nélkül is. Kivételt képez a 3. pontban leírtakkal kapcsolatba hozható online vagy offline felület.
6. A blogon közreadott információk ellenőrzésre szorulnak. Bár a szerkesztő mindent megtesz azok hitelességének az ellenőrzése érdekében, felelősséget nem vállal értük. Ahogy az többször is leírásra került, ez egy szubjektív blog.
7./A A blog bejegyzéseinek az olvasása bizonyos vallások tagjainak a számára sértő lehet.
7./B A látogatás és olvasás csak saját felelősségre történhet, a blog szerkesztője nem osztozik ebben a felelősségben.
8. A blogon a kommentek nem kerülnek előmoderálásra, de ezt a blog szerkesztője bármikor megváltoztathatja. Ezzel kapcsolatos szabályok:
8./A Minden gyűlölködő komment moderálásra kerül. Gyűlölködésnek tartok minden olyan megnyilvánulást, amelyik más ember, csoport vagy szervezet negatív megítélésére ösztönöz.
8./B A nem megfelelő vitakultúrával megírt kommentek törlésre kerülnek. A blog szerzője magának tartja fent egy komment ilyen jellegű minősítését.
8./C Ha valaki kérni szeretné egy komment bármilyen okból való törlését, azt jelezze a blog szerkesztőjének a blog.hu üzenetküldő rendszerén keresztül vagy emailben.
9./A A blog látogatása, olvasása és kommentelése saját felelősségre történik, a blog szerzője ebből a felelősségből nem vállal át semennyit.
9./B A kommentek írói maguk vállalják a kommentjeikért a felelősséget. A kommentek írói tudomásul veszik, hogy a kommentjeikért a blog szerzőjére ruházható anyagi felelősség maximális összege 0 forint.
10. Azok, akik a blogon megírt hozzászólásokat egyházfegyelmi ügyekben (értsd: bírói bizottság) a vád mellett használják fel, súlyosan megsértik az első három pontot. Ezzel a tettükkel felhatalmazzák a blog szerkesztőjét és barátait arra, hogy súlyos szankciókat alkalmazzanak. Ezzel kapcsolatban semmilyen panasznak nincs helye. A legenyhébb szankció a kitiltás.
11. A 10. pont vonatkozik minden más olyan esetre is, amikor valaki a világi hatalom hivatalaihoz fordul és valakit a világnézete vagy vallási kérdésekkel kapcsolatos véleménye miatt panaszol be.
12. Ezen szerződés a blog megnyitása után azonnal életbe lép.

JT BLOG

Jehova Tanúiról a saját véleményem szerint. Mielőtt valaki azt gondolná, hogy ez valamilyen „hivatalos" oldal, előre szólok: itt a saját internetes naplóm olvashatja. A megfogalmazott mondatok mind a saját véleményemet tükrözik. Nem tárgyilagos, nem forrásértékű, nem ez a célja. Erősen szubjektív és nem keresztény (sajnálom, de nem tudok úgy gyűlölködni, ahogyan egy hívő, megtért kereszténytől elvárt. Számolj ezzel, mielőtt a tömegkommunikációs kvalitásomat vagy a hitem kezded kritizálni. Egyébként a blog minden írása és a blog szerzője is szabadon kritizálható, vitatható. Ha valaki megkritizálna engem, kérlek ne fenyegetőzz jogi eszközökkel, meg hasonlókkal, majd megvédem magam a saját eszközeimmel. Nem hiszek a hatalmi eszközökben és ezért akkor sem akarok azokra támaszkodni, amikor nehezebb az élet. Fontos: a blogon megjelenő bármilyen információt átvehetsz, másolhatsz, közölheted a saját blogodban, honlapodon, könyvedben, stb., nem ragaszkodom ahhoz sem, hogy forrásként megjelölj. Különösen ügyelek arra, hogy a blogon ne történjen meg máshol publikált anyagoknak a jogszerűtlen felhasználása. Ha mégis ilyet észlelnél, kérlek, hogy először engem keress meg. A felhasználási feltételek átolvasása a blog használata előtt kötelező, utólag ugyanis nem lehet reklamálni.

Friss topikok

  • t.csilla: @l.gabi: "Eddig csak kevés országban kerültek ezek elő a felszín alól és mindenhol úgy indult el,... (2018.01.04. 07:42) Elhagyva 2017-et
  • Alvirág: Irtam emailt, és mégegyszer minden jót az új évben. (2018.01.01. 22:28) A blog és 2017
  • l.gabi: @t.csilla: Az volt az eredeti link, ami a bejegyzésben is látható volt, a bejegyzés megírása után ... (2017.10.23. 20:15) Russell bányája
  • sefatias: Hát... Én úgy gondolom, hogy a biblia nem is beszél végről. Inkább valami olyasmiről, amit végnek ... (2017.10.06. 10:21) Az el(nem)halasztott végre emlékezve
  • l.gabi: @gyalogjarok: Üdvözöllek itt, örülök, hogy látlak itt! Köszönöm a kiegészítéseket! (2017.09.30. 20:06) Amikor egy kiközösített diktál (1956, hosszú)

Címkék

1878 (7) 1881 (3) 1914 (46) 1956 (3) 1975 (21) 2014 (15) afrika (5) amish (3) audrey (7) barbara anderson (17) barber (1) barr (8) barry (11) berta (5) beth sarim (10) betiltás (11) bikbak (5) bírói (26) blogügyek (56) bohnet (4) bonnie (10) bossert (1) bowen (3) chapman (1) chitty (4) cocho rocha (3) conley (3) covington (4) család (19) családfa (12) ébredjetek (7) eisenhower (2) elkülönülés (12) énekeskönyv (1) évkönyv 1975 (28) évkönyv 1996 (9) evolúció (4) felkent (19) film (1) főhivatal (86) fred franz (15) gks (1) greenlees (2) gyülekezet (59) henschel (6) híresség (34) hitvédelem (20) holocaust (4) homoszexualitás (14) indoktrináció (11) ingatlan (44) interjú (19) jackson (3) japán (4) jaracz (21) jehova (3) jelek (13) joseph russell (1) kanada (5) karácsony (2) kegyelem (2) kiadványok (28) kiberprédikálás (8) kiközösítés (24) királyság terem (11) klein (5) knorr (20) konrád (4) köszöntés (4) kriminális (33) lakáshalmozó (4) losch (12) magazin (3) malcolm (8) manipuláció (18) maria russell (17) mary (9) metodista (1) moyle (3) muhammad ali (3) múzeum (3) nemzedék (29) név (2) nigéria (1) oktatás (7) őrtorony (19) palotás (12) peloyan (1) pénz (64) pletyka (4) politika (23) prédikálás (24) R100 (14) raymond franz (11) rose ball (6) russell (98) rutherford (63) salter (3) schroeder (5) silentlambs (8) statisztika (18) susette (1) swaggart (2) swingle (3) sydlik (8) szabadkőműves (18) szexualitás (26) temető (18) tenisz (5) üldözés (18) vének (63) vér (8) vezető testület (73) zoé (3) Címkefelhő

Túlélőkészletem

Az el(nem)halasztott végre emlékezve

2017.10.02. 01:08 | l.gabi | 11 komment

Címkék: 1975 1914

Jehova Tanúi között az október 2. különleges nap lehetne. 1914-ben, 103 évvel ezelőtt, Charles Russell  úgy lépett be a Főhivatal ebédlőjébe, hogy bejelentette a világ akkori uralkodóinak a végét. Amikor gyerek voltam, sokkal gyakrabban mesélték ezt a történetet, aztán azóta ez valahogy kikopott a gyülekezetek emlékezetéből. Manapság az érdekel, hogy akik tudták azt amit az 1990-es években mondogattunk, azok miért hiszik el most is?

Nem ok nélkül jutott ez eszembe, ugyanis az egyik hozzám nagyon közel álló testvérnő (és egyben barátnőm) agyalt ezen. Tudni kell róla, hogy 1990-ben, tizenévesen keresztelkedett, azóta folyamatosan jár gyülekezetbe. Nem hiszékeny, sőt, mindennel szemben (kicsit eltúlzottan is) gyanakvó, de olyan személy ő, akinek agya és tudása is van ahhoz, hogy dolgokat ellenőrizzen és a végükre járjon. Az, hogy ragaszkodik a gyülekezethez és a tantételeket érintő kételyei ellenére is hisz a közeli végben, számomra világosan bizonyítja, hogy a szervezethez való kötődés és a tantételeikhez való valamilyen fokú ragaszkodás, nem mindenkinél racionális döntés.

Nincs egyébként ezzel semmi baj, más is van úgy vele, hogy a saját gyülekezeti közösségéhez inkább emocionális okok miatt ragaszkodik. Sőt, nagyon sok exes ismerősöm és barátom van, aki ezt valamilyen módon elismerte az új gyülekezetével kapcsolatban is. Bennem azonban mégis motoszkál az a kérdés, hogy a "közeli vég" tantétele az ilyen embereknél (mint a barátnőm) miért nem dől le?

Ha a barátnőmet nézem, már régóta nem hisz abban, hogy Istennek van egy egyedül igaz vallása, régóta nem ismeri el a Vezető Testület tekintélyét, nagyon régóta tagad nagyon sok fontos dogmát - de a közeli véget nem. Pedig hallotta, hogy a keresztelkedésekor "pont jókor" csatlakozott a szellemi bárkához (így nevezték a szervezetet) és még az is kérdés volt, hogy érdemes-e leérettségiznie a kevés idő miatt, ami még e világból maradt. Még az egyetemet is nagy kételkedések közt kezdte el, mert minek tanul, ha nem tud majd benne dolgozni? 

Ő is azok között volt, akik 1994. október 2-án reménykedtek valamiben, majd várta a XX. század végét és 1999-ben a lakást sem festette ki, mert minek arra a maximum 2 évre? És ennek már lassan 20 éve! Mégis mi az, ami tartja benne a hitet abban, hogy a vég már nagyon közel van?

 

1914_bomb.jpg

Vajon az, hogy a vég késlekedése meg volt jósolva a Szentírásban? Azt ugyanis mondogatja a barátnőm, hogy nem lennének gúnyolódók ha nem késne és nem lenne benne nehéz hinni, ha nem lenne érthetetlen, szokatlan az időpont. Ahogy az éjjeli tolvaj is akkor jön amikor már szinte mindenki alszik, úgy lesz a valódi véggel is - mondogatja. És ez ellen nem áll meg az, hogy az Őrtorony-szervezet valahogy mindig is a közeli véget tanította és teszi most is, mivel ez racionális érvelés lenne, ez a gondolkodás pedig nem ilyen alapokon nyugszik.

Valakik kitalálták, hogy az Őrtorony-szervezet áldozatainak az emléknapja július végén legyen. Szerintem ez sok ok miatt melléfogás, ráadásul az a dátum nem rendelkezik olyan erős "jelenléttel" a szervezeti irodalomban, mint az október 2. Éppen ezért szerintem jobb lenne, ha az áldozatok emléknapja inkább október 2. lenne.  

A bejegyzés trackback címe:

http://jtinfo.blog.hu/api/trackback/id/tr2112916135

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

t.csilla · http://blogjt.blog.hu/ 2017.10.02. 10:48:43

Igen, valóban október 2-a jobb dátum lenne az emléknapra (bár én alapvetően hadilábon állok a dátumokkal, évfordulókkal és megemlékezésekkel :) ...erre volt a JT hit, mivel az egy kifogást adott ehhez).

A halogatott végidőben történő, egyesek esetében látszólag töretlen hittel kapcsolatosan annyit tennék hozzá, hogy ez elég komplex dolog. Nem csak arról van szó, hogy egy szekta megjósol egy időpontot, ami aztán elmúlik valahogyan, hanem vannak emberek, akik kifejezetten így akarnak megszabadulni gondjaiktól, hogy egy "világégésre" várnak. Ez összefüggésben azzal, hogy egy erősen kontrolláló csoport kiveszi a tagok kezéből a döntési lehetőséget, és megmondja nekik, hogy mit kell tenniük életük minden egyes területén.

Alapvetően kétféle megközelítés létezik (persze durván lesarkítva), az egyik az amikor az életemért felelősséget vállalok, és kezembe veszem a dolgaimat, mégpedig úgy, hogy magam járok utánuk, rendezem a konfliktusaimat, aktívan keresem a megoldást, kiutat stb. A másik, amikor "várok" egy külső megnyilvánulásra, vagy engedem magam befolyásolni mások által (sőt, kifejezetten kérem ezt), és általában céltalanul bolyongok, és kerülök, ahova kerülök ezzel (és azt elfogadom, mint "isten akarata" vagy "végzet" stb). Ha ezt a két megközelítést egy 1-10-es skálán helyeznénk el - ami a két végletességet mutatná - akkor látható lenne, hogy sok más árnyalata is van ennek a megközelítésnek. Pl van olyan helyzet az életben, amikor nem lehet tenni semmit, hanem várni kell valami kimenetelre, és fordítva: azok is "tesznek" dolgokat, akik mindent valami felsőbb hatalomtól várnak, hiszen dolgoznak a megélhetésükért, vagy orvoshoz fordulnak, ha betegek.

Mégis a vallásos emberek általában hajlamosak arra, hogy kiadják a döntéseket a kezeikből, még akkor is, ha lehetne - sőt kellene is - tenni valamit a dolgok érdekébe. Ez különösen igaz lehet a szekták tagjaira.
Bár én Tanúként sosem voltam egy "végidő-megszállott", mégis valahol a tudatomban benne volt az, hogy majd a gondjaim valahogyan egyszer rendeződnek, valami csoda folytán. Talán az volt az egyik legnehezebb dolog, azzal szembesülni, hogy én alakítottam így az életemet (most leszámítva, de nem figyelmen kívül hagyva a manipulációt), és nekem kell most azt helyre is hoznom. El tudom képzelni, hogy ez túl nagy feladat lehet egyeseknek, így egyszerűbb hinni abban, hogy majd csak valamikor véget ér ez a világ és akkor nem kell bajlódni a problémákkal. Meg különben is a Biblia, csak megírta, nem? Hát akkor meg kit érdekel, hogy a szervezet mit bénázik az időpontok körül? Még mindig egyszerűbb hinni egy ilyen "all-in-one" típusú csomag-megoldásban, mint nekiállni dolgozni magunkon és a saját életünkön!
Ez csak az én gondolatmenetem, hogy miért tartja magát a végidő-hit, annak ellenére, hogy számtalanszor beigazolódott már, hogy ez így egy kamu.

Ettől függetlenül én hiszek abban, és tapasztalható is, az hogy valóban léteznek korszakok, kezdetek és végek, melyek nem csupán egyes emberek életére, hanem nemzetekre, sőt az egész világra érvényesek lehetnek. Pl az 1914-es év is ilyen volt, ami miatt Russellnek marha nagy szerencséje volt, hogy pont egy ilyen nagyjelentőségű esemény történt abban az évben, amihez aztán hozzá tudta igazítani addigi próféciáit (nem csoda, hogy az egyik 1915-ös Őrtoronyban változtatások listáját adták közre). De ilyen volt 1989 is, főleg a közép- és kelet-európai régió számára. És biztosan lesz még sok hasonló dátum, így elvetni teljesen azt, hogy egyes időpontokban valami változás történhet - melyeket talán előre is lehet látni - szerintem ugyanolyan ostobaság, mint mindent egy lapra feltenni egy adott időpont érdekében (ráadásul, mely egy alapvetően hiteltelen, szavahihetetlen embertől vagy emberek egy csoportjától származik......).

Tubalkain 2017.10.02. 23:07:48

1914 az a dátum melyet a Bibliakutatók nagy pontossággal megtudtak határozni, már az 1879 júl 1jei Őrtorony emliti hogy a pogányok meghatározott ideje ekkor telik le. Russel több más folyóiratban is meghirdette az időpontot. A Jelenések könyvének eseménysorozatában is központi szerepe van . Ez a dátum Jézus égi uralmának kezdete valamint a Biblikutatókat is ez a dátum aznositja mint igaz vallást. És lehetne még sorolni hogy hány és hány tanitas epül 1914 re termeszetesen sok modositas történt azóta hogy mi is történt vagy torténik 1914 óta de a dátumot eltalálta és mivel ezt széles körben hirdette jelentos figyelmet kapott pl. Az USA ban. Ezt követően nagyon sokan megneztek 1916 ban a Teremtés tortenete fotodrámát is. Az első világháború kitörése megerositette a dátum fontosságát mely sokakat váratlanul ért a boldog béke évek után.

Marci kérdez · http://marcikerdez.blog.hu/ 2017.10.03. 17:17:23

A nagy többség azt mondja, hogy Isten miatt marad, mert tudni véli, hogy jó helyen van, és amúgy is, 'kihez mehetne' (János 6:68). Ez mellett sokaknak szükségük is van arra, hogy valahova tartozzanak. Nekem van egy ötvenes éveiben járó barátom, aki saját szavai szerint szükségének érzi, hogy ott legyen, mert ez számára egy bizonyos fék. Tisztában van azzal, hogy maga erejéből nem lenne képes normális életre, és börtönben végezné.

Más: Emlékszem a kilencvenes évek elejére, mikor azt kopogtattuk (semmi alap nélkül), hogy egy bizonyos

"környezetvédelmi konferencia tanulmánya szerint öt-hét éven belül megsemmisül a föld, ha így folytatjuk tovább az életvitelünket ahogy eddig tettük. Egyszerűen elpusztítjuk magunkat".

Nos, nekem volt akkoriban elől egy lyukas fogam, és nem mentem el betömetni sem, bízva abban, hogy úgyis hamarosan új fogsort kapok. Nesze nekem, azóta kerámia villog ott, és pár szomszédjában. :-D

Marci kérdez · http://marcikerdez.blog.hu/ 2017.10.03. 17:27:28

Ja, a dátum. Ettől a vezetőség manapság már úgy szabadulnána, mint bolond a kényszerzubbonytól, nemhogy még emlékezzenek is rá nyilvánosan. :-)
A "biliai segédeszköz" egy 2015-ös nyomtatású kiadvány, abban nagyon érdekes módon már csak "Kb. 1914" van írva. Szó szerint. Úgy tűnik, lassan elhagyják ezt a dogmát, mert ez korántsem bibliatanulmányozási alap manapság. Én kíváncsian várom ennek lefolyását.
wol.jw.org/hu/wol/d/r17/lp-h/1013543#h=15

keresemazutam 2017.10.04. 00:57:24

@Tubalkain

Azért Jézus "láthatatlan" eljövetelét akkoriban 1874-re dátumozták és 1914-re armageddont várták az akkor hozzáképzelt eseményekkel együtt. Mindezt pedig a "nagy piramis" félremért méretei erősítették meg!
Carl Olof Jonsson "A ’Pogányok Ideje’- Vajon véget ért?" c. könyve részletessen felsorolja a nagyszámú dátum találgatásokat, (nem csak a bibliakutatokét) aminek egyenes következménye, hogy végül valamelyik dátum egybeesik egy történelmileg jelentős eseményel. Azonban abból amit 1914-re vártak semmi nem történt meg!

Saját beismerés szerint erre számítottak:

"Először úgy gondolták, hogy ekkorra szerzi meg Isten Királysága a teljes, egyetemes hatalmat. [...] először arra is gondoltak, hogy ezt a dátumot anarchiában tetőződő világméretű bajok előzik meg — amely anarchia értelmezésük szerint „a mindenható Isten ama nagy napjának” háborújával van összefüggésben (Jel 16:14). De aztán tíz évvel 1914 előtt Az Őrtorony azt sugallta, hogy az a világméretű zűrzavar, amely az emberi intézmények megsemmisítését eredményezi, rögtön a pogányok idejének vége után következik be. Várakozásaik szerint az 1914-es esztendő jelentős fordulópont Jeruzsálem számára is [...] De teltek-múltak a hónapok és az évek, és a Bibliakutatók nem nyerték el égi jutalmukat, ahogyan arra számítottak."

(jv 10. fej. 135. o.)

5Mózes 18:20-22

20 De ha a próféta olyan szót mer mondani az én nevemben, melyet nem parancsoltam, hogy mondjon,+ vagy más istenek nevében beszél,+ annak a prófétának meg kell halnia.+ 21 Ha pedig azt kérdezed szívedben: ,Honnan tudjuk, melyik szót nem mondta Jehova?’;+ 22 ha a próféta Jehova nevében beszél, és az a szó nem lesz meg vagy nem teljesedik be, akkor ez az a szó, amelyet nem mondott Jehova. Elbizakodottságból mondta azt a próféta.+ Ne rémülj meg tőle.«+

l.gabi 2017.10.05. 04:34:08

@t.csilla: Köszönöm amiket leírtál. Igen, ezt kihagytam, hogy nem mindenképpen muszáj egy dátumot kijelölni. Egy-egy dátum kijelölésének nincs értelme, amennyiben csak az a célunk, hogy legyen.

l.gabi 2017.10.05. 04:36:21

@Tubalkain: örülök, hogy benéztél ide. Érdekelne, hogy amit leírtál, arról miért gondolod azt, hogy igaz lenne? Ezen a blogon is számos korabeli szervezeti kiadvány be lett mutatva már, mely az általad leírtakat cáfolja.

l.gabi 2017.10.05. 04:37:05

@Marci kérdez: igen, ezt a kb-ügyet én is felvetettem, mint meglepő változást :)

l.gabi 2017.10.05. 04:37:44

@keresemazutam: köszönöm a kiegészítéseket

t.csilla · http://blogjt.blog.hu/ 2017.10.05. 09:13:33

@Tubalkain:
"Ez a dátum Jézus égi uralmának kezdete valamint a Biblikutatókat is ez a dátum aznositja mint igaz vallást."
Hát ez az, mert ha erre épül az 'igaz prófétaságuk', akkor bizony nagy sz@rban vannak! Ezt azért ők is tudják, és nem véletlenül akarnak szabadulni ettől. Na, mert a dátum eredetileg nem a kezdetet, hanem a véget jelölte volna meg, csak utána módosították az Írástanulmányokat az 1915. márciusi Őrtoronyban, erről külön cikk jelent meg. Gabi írt erről korábban, és én is most fejeztem be egy cikket, ami pár hét múlva jelenik meg a közös blogon. Még a 90-es évben lehetett ezzel a '14-es nemzedékkel operálni 'ami ugye nem múlik el, amíg...', de mára már ezt a kártyát sem lehet eljátszani.
Eddig is, csak a történet saját verziójuk szerinti változata szerint volt tekinthető 1914-es dátum hiteles jövendölésnek. Mely verzióból elég sok részletet kihagytak, illetve letagadtak. Pedig ezek az anyagok elérhetőek, és fontos lenne, hogy a tagok megismerjék saját vallásuk történetét, lehetőleg úgy ahogyan az megtörtént. Ezt valamiért a szervezet nem komálja, és erre nyomós okuk van.
Mostanában adtak közre egy hatalmas információbázist, melyen elérhetőek a régebbi kiadványok: jw-wayback.org/en/

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2017.10.06. 10:21:36

Hát... Én úgy gondolom, hogy a biblia nem is beszél végről. Inkább valami olyasmiről, amit végnek hisznek