FIGYELMEZTETÉS

Ennek a blognak nem célja Jehova Tanúi vagy bármilyen más felekezet ellen a gyűlölet szítása, sem bizonyos emberek sértegetése vagy bármilyen negatív indulatok gerjesztése. Ez a blog senkit sem akar megsérteni, sem kirekeszteni, nem akar semmilyen módon viszályt vagy gyűlöletet kelteni.

Aki ismer, az tudja, hogy szeretem a Jehova Tanúihoz tartozó személyeket, a blog RÓLUNK szól és a személyes naplómként készítgetem.

Magam is Jehova Tanújaként nőttem fel, a családom jelentős része is Jehova Tanúja. Tehát ez nem egy Jehova Tanúi ellen készített blog.

Az itt közölt írások a belső ügyeinkről szólnak. Akkor is, ha a szervezet egyes nemzetközi vezetői megpróbálják ezeket a témákat olyan ügyekként tálalni, amelyek a kívülállók problémái.

Egy kívülálló ezekből viszont egy szót sem ért, a számukra írom: ezek a mi közös dolgaink. A 2010 nyarán a blogra irányult nagy érdeklődés bizonyítja, hogy egy kívülálló nem tudja értelmezni ezeket az írásokat.

Ezzel együtt azonban szeretném figyelmeztetni az ide látogatókat, hogy a blogban írtak olvasása sértheti egyes látogatók érzékenységét. Ezért elővigyázatosságot javaslok mindenkinek, aki először látogat el hozzám!

A gyűlölködő kommentek az észlelésük pillanatában mérlegelés nélkül törlésre kerülnek. Az ilyen kommentek szerzői a blogról is ki lesznek tiltva, ahogyan eddig is ki lettek tiltva.

Felhasználási feltételek

1. Ez a blog elutasítja a gyűlölködést és ezzel együtt bárki megbélyegzését a világnézete vagy származása alapján.
2. Ez a blog tiszteletben tartja mások világnézetét és nem kíván olyanokkal közösséget vállalni, akik erre nem képesek.
3. Ez a blog elutasít minden olyan tevékenységet, mely alkalmas valamely vallás tagjai ellen uszítani vagy negatív hangulatot kelteni. Ilyen céllal a blog nem látogatható és a közreadott írások sem használhatók ilyen célra.
4. Ez a blog tiszteli a szerzői jogokat és ha máshonnan át is vesz anyagokat, azt a jogszerű keretek között teszi meg, nagyon alapos indokkal. Amennyiben ezt bármelyik látogató máshogy tapasztalja, azt jelezze a blog szerkesztőjének. A blog szerkesztője minden ilyen panaszra nyílt állásfoglalással reagál.
5. Az ezen a blogon közreadott anyagok szabadon felhasználhatók, külön engedély és a forrás megjelölése nélkül is. Kivételt képez a 3. pontban leírtakkal kapcsolatba hozható online vagy offline felület.
6. A blogon közreadott információk ellenőrzésre szorulnak. Bár a szerkesztő mindent megtesz azok hitelességének az ellenőrzése érdekében, felelősséget nem vállal értük. Ahogy az többször is leírásra került, ez egy szubjektív blog.
7./A A blog bejegyzéseinek az olvasása bizonyos vallások tagjainak a számára sértő lehet.
7./B A látogatás és olvasás csak saját felelősségre történhet, a blog szerkesztője nem osztozik ebben a felelősségben.
8. A blogon a kommentek nem kerülnek előmoderálásra, de ezt a blog szerkesztője bármikor megváltoztathatja. Ezzel kapcsolatos szabályok:
8./A Minden gyűlölködő komment moderálásra kerül. Gyűlölködésnek tartok minden olyan megnyilvánulást, amelyik más ember, csoport vagy szervezet negatív megítélésére ösztönöz.
8./B A nem megfelelő vitakultúrával megírt kommentek törlésre kerülnek. A blog szerzője magának tartja fent egy komment ilyen jellegű minősítését.
8./C Ha valaki kérni szeretné egy komment bármilyen okból való törlését, azt jelezze a blog szerkesztőjének a blog.hu üzenetküldő rendszerén keresztül vagy emailben.
9./A A blog látogatása, olvasása és kommentelése saját felelősségre történik, a blog szerzője ebből a felelősségből nem vállal át semennyit.
9./B A kommentek írói maguk vállalják a kommentjeikért a felelősséget. A kommentek írói tudomásul veszik, hogy a kommentjeikért a blog szerzőjére ruházható anyagi felelősség maximális összege 0 forint.
10. Azok, akik a blogon megírt hozzászólásokat egyházfegyelmi ügyekben (értsd: bírói bizottság) a vád mellett használják fel, súlyosan megsértik az első három pontot. Ezzel a tettükkel felhatalmazzák a blog szerkesztőjét és barátait arra, hogy súlyos szankciókat alkalmazzanak. Ezzel kapcsolatban semmilyen panasznak nincs helye. A legenyhébb szankció a kitiltás.
11. A 10. pont vonatkozik minden más olyan esetre is, amikor valaki a világi hatalom hivatalaihoz fordul és valakit a világnézete vagy vallási kérdésekkel kapcsolatos véleménye miatt panaszol be.
12. Ezen szerződés a blog megnyitása után azonnal életbe lép.

JT BLOG

Jehova Tanúiról a saját véleményem szerint. Mielőtt valaki azt gondolná, hogy ez valamilyen „hivatalos" oldal, előre szólok: itt a saját internetes naplóm olvashatja. A megfogalmazott mondatok mind a saját véleményemet tükrözik. Nem tárgyilagos, nem forrásértékű, nem ez a célja. Erősen szubjektív és nem keresztény (sajnálom, de nem tudok úgy gyűlölködni, ahogyan egy hívő, megtért kereszténytől elvárt. Számolj ezzel, mielőtt a tömegkommunikációs kvalitásomat vagy a hitem kezded kritizálni. Egyébként a blog minden írása és a blog szerzője is szabadon kritizálható, vitatható. Ha valaki megkritizálna engem, kérlek ne fenyegetőzz jogi eszközökkel, meg hasonlókkal, majd megvédem magam a saját eszközeimmel. Nem hiszek a hatalmi eszközökben és ezért akkor sem akarok azokra támaszkodni, amikor nehezebb az élet. Fontos: a blogon megjelenő bármilyen információt átvehetsz, másolhatsz, közölheted a saját blogodban, honlapodon, könyvedben, stb., nem ragaszkodom ahhoz sem, hogy forrásként megjelölj. Különösen ügyelek arra, hogy a blogon ne történjen meg máshol publikált anyagoknak a jogszerűtlen felhasználása. Ha mégis ilyet észlelnél, kérlek, hogy először engem keress meg. A felhasználási feltételek átolvasása a blog használata előtt kötelező, utólag ugyanis nem lehet reklamálni.

Friss topikok

  • t.csilla: @l.gabi: "Eddig csak kevés országban kerültek ezek elő a felszín alól és mindenhol úgy indult el,... (2018.01.04. 07:42) Elhagyva 2017-et
  • Alvirág: Irtam emailt, és mégegyszer minden jót az új évben. (2018.01.01. 22:28) A blog és 2017
  • l.gabi: @t.csilla: Az volt az eredeti link, ami a bejegyzésben is látható volt, a bejegyzés megírása után ... (2017.10.23. 20:15) Russell bányája
  • sefatias: Hát... Én úgy gondolom, hogy a biblia nem is beszél végről. Inkább valami olyasmiről, amit végnek ... (2017.10.06. 10:21) Az el(nem)halasztott végre emlékezve
  • l.gabi: @gyalogjarok: Üdvözöllek itt, örülök, hogy látlak itt! Köszönöm a kiegészítéseket! (2017.09.30. 20:06) Amikor egy kiközösített diktál (1956, hosszú)

Címkék

1878 (7) 1881 (3) 1914 (46) 1956 (3) 1975 (21) 2014 (15) afrika (5) amish (3) audrey (7) barbara anderson (17) barber (1) barr (8) barry (11) berta (5) beth sarim (10) betiltás (11) bikbak (5) bírói (26) blogügyek (56) bohnet (4) bonnie (10) bossert (1) bowen (3) chapman (1) chitty (4) cocho rocha (3) conley (3) covington (4) család (19) családfa (12) ébredjetek (7) eisenhower (2) elkülönülés (12) énekeskönyv (1) évkönyv 1975 (28) évkönyv 1996 (9) evolúció (4) felkent (19) film (1) főhivatal (86) fred franz (15) gks (1) greenlees (2) gyülekezet (59) henschel (6) híresség (34) hitvédelem (20) holocaust (4) homoszexualitás (14) indoktrináció (11) ingatlan (44) interjú (19) jackson (3) japán (4) jaracz (21) jehova (3) jelek (13) joseph russell (1) kanada (5) karácsony (2) kegyelem (2) kiadványok (28) kiberprédikálás (8) kiközösítés (24) királyság terem (11) klein (5) knorr (20) konrád (4) köszöntés (4) kriminális (33) lakáshalmozó (4) losch (12) magazin (3) malcolm (8) manipuláció (18) maria russell (17) mary (9) metodista (1) moyle (3) muhammad ali (3) múzeum (3) nemzedék (29) név (2) nigéria (1) oktatás (7) őrtorony (19) palotás (12) pedofília (1) peloyan (1) pénz (64) pletyka (4) politika (23) prédikálás (24) R100 (14) raymond franz (11) rose ball (6) russell (98) rutherford (63) salter (3) schroeder (5) silentlambs (8) statisztika (18) susette (1) swaggart (2) swingle (3) sydlik (8) szabadkőműves (18) szexualitás (27) temető (18) tenisz (5) üldözés (18) vének (63) vér (8) vezető testület (73) zoé (3) Címkefelhő

Túlélőkészletem

Livingston Street 67

2017.04.17. 16:37 | l.gabi | Szólj hozzá!

Címkék: ingatlan pénz főhivatal

A Livingston Street 67. egy olyan épület, amit csendben vettek meg, csendben adtak át, majd csendben adtak el. Azért került a figyelmem középpontjába, mert érdekelt a brooklyni eladások folyamata és ez volt a második eladott épület. Ennek az épületnek az eladásának a története, a Furman Street 360 történetének a folytatása.

Előzmények

Korábban írtam a Furman Street 360. sz. alatti épületről. Az a hatalmas épület 2004-ben lett eladva, mely az eladások sorában az első volt. A szervezet 2011-ig nem ismerte el hivatalosan, hogy el akarja hagyni Brooklynt (Évkönyv 2013, 10. oldal), ezért lettek érdekesek a 2011 előtti eladások (az Évkönyv szerint 2009 nyarán született meg a döntés).

A 2004-es első eladásról azt állították, hogy a nyomtatási feladatok ésszerűsítése ("terület szerinti nyomtatás") állt a hátterében. Az indoklás hihető volt, sokkal kevesebb a feladat, nem kell akkora kapacitás. Kissé furcsa, hogy a Furman Street 360. soha nem volt 100 százalékig kihasználva, olyan, mintha a szervezeti vezetés kissé elszámolta volna magát, de egy kis vésztartalék mindig jól jön.

A megépítés

Az épület (Livingstone 67) beceneve Ezüst volt, de ez igazából egy típus-jelzés, nem az épület saját neve. Így nevezik a karcsú és magas épületeket, amelyek a legtöbb lakást kívánják egy-egy szűkösebb foghíjtelekre besuvasztani. Ezt az épületet úgy kell elképzelni, amelynek az alapterülete egy téglalap és a keskenyebb része helyezkedik el az utca felé. Ezeket nem nagyon kedvelték New Yorkban, például egy ideig nem is engedtek ilyeneket építeni.

Az épület hátrányaira éppen ez az ingatlan volt az egyik példa. 1987-88 között kezdték felhúzni, ezzel együtt pedig órák alatt fallal lezárták a szomszédos telkeken lévő lakások ablakait és szellőzőit (ez még az 1980-as évek, amikor New York nem az volt, ami ma). Az érintett tulajdonosok botrányt csináltak, ami miatt az építkezést nem tudták befejezni a kivitelezők, ezért a helyreállítási kötelezettségekkel együtt akarták eladni az épületet (a történetnek ezt a változatát internetes fórumokból lehetett összeszedni 2013-ban).

A szervezet ekkor jelentkezett be vevőnek és 1989-ben meg is vásárolták az épületet. Akkor még szerkezetkésznek sem volt nevezhető, ezért a szomszédokkal egyeztetve alakítottak ki benne a szállásul szolgáló lakásokat és kisebb irodákat. Az valahogy egy ideig senkinek sem tűnt fel, hogy a szervezet nem adta át az épületet, ezért utólag, 1995-ben, pár éves késéssel adták át (igaz, önmagában az átadás, mint rituálé tűnt el Brooklynban, mert több más ingatlant sem adtak át). Ez volt a brooklyni ingatlanbirodalom legkeletibb darabja.

A titokzatos funkciókról

Az épület elsődlegesen szállást biztosított a főhivatali dolgozóknak, de egyes hírek szerint hivatalosan nem létező szervezeti csoportok is helyet kaptak benne. Ezek pontos feladata nem ismert, de állítólag némelyiknek nagyon bizalmas napirendi pontjai voltak. Nem azért kerültek ide, mert ez távolabb esett a klasszikus őrtornyos ingatlanoktól, hanem azért, mert volt valamennyi feles kapacitás (amivel néhányan vitatkoznak, mert szerintük pont ez az ingatlan mindig is teljes kihasználtsággal működött).

Az 1996. április 15-i Őrtorony lapjain így jelent meg a 25. oldalon:

67livingstone_d.jpg

 A képen egy hétszintes keskeny épület látszik. Ehhez képest a valóság:

67livingstone_c.jpg

Nem tudni, hogy miért nem a valóságost jobban közelítő fényképet közöltek a folyóiratban, de akit korábban "önkéntes"-nek neveztem és ezekről az épületekről adott információkat, az a személy a titokzatos informális csoportok működésével magyarázta ezt. Szerinte azért nem a valós kép jelent meg, hogy a titokzatos osztályok, csoportok működésének a helyét ne itt keresse senki. Nem mintha számított volna hogy a főépületben vagy máshol kerültek elhelyezésre, de a szervezet néha értelmetlenül titkolózott.

Amikor másoktól kértem erre vonatkozó megerősítést, ők általában két dolgot említettek meg. Az egyik, hogy a szervezet összes fontos funkcióját ellátó irányító testületek a Columbia Heights 25. és 30. épületében kerültek elhelyezésre, esetleg az ahhoz épített 50-58 számú szárnyakban. A szervezeti vezetésnek nem volt érdeke máshova helyezni ezeket egyszerűen azért, mert az idősebb vezéralakoknak nagy munka volt átgyalogolni. Ez már 1987-ben jelen volt problémaként, az idő múlásával csak rosszabb lett a helyzet. Ezért mondták azt, hogy amennyiben voltak is ilyen titokzatos csoportok, azok végrehajtással foglalkoztak és "nagykutya" nem kapott bennük szerepet. Amolyan piszkozatok kerülhettek ki tőlük, melyek később kerültek a valóban fontos bizottságok elé.

 67livingstone_b.jpg

Piros ponttal van jelölve az ingatlan helye, a többi épülettől jó távol helyezkedik el

Eladás és utóélet

A 26 emeletes, 76 lakásból álló ingatlant aránylag előzmények nélkül jelölték ki eladásra, már 2006-ban, amit 2007-ben 18,6 millió dollárért meg is vásárolt egy Szíriából az Egyesült Államokba emigrált zsidó család. 

A család feje Avi Ben-Dayan, aki a  fiával, Martin Ben-Dayan-nal vezeti a Glory Capital nevű céget. Akárhogyan is kerestük, nem találtunk az ingatlanon kívül más kötődést Jehova Tanúi felé. Az ingatlanos ügyeken kívül ételkereskedelemmel és ruhákkal foglalkoznak (francia ruhákat népszerűsítenek az Egyesült Államokban). A jótékonysági alapítványukat is megnéztük, szintén nincs kapcsolat a szervezethez. 

A család azonnal egy helyi művészeti egyetemnek adta ki 5 évre az épületet, mely egy csendes, tanulásra nagyon alkalmas luxuskollégium lett. A "Livingston"-ban lakni menő dolognak számított, a bérleti díjak 900 és 2000 dollár között voltak (havonta). A kollégium mellett irodákat és egy fitness-központot is kialakítottak, ahova kívülről is be lehetett járni. Állítólag a fitness-központ nem a semmiből jött ötlet volt, mert az épületben eleve volt edzőterem.

67livingstone.jpg

Az épület bejárata 2016 nyarán

A jelenben az épület gazdát cserélt (kb. 40 millió dollárért), de az új tulajdonos (Mark Neuman) sem köthető a szervezethez. Ő emeletenként egy luxuslakást akar kialakítani és azokat szeretné majd valamilyen módon értékesíteni.

Az adatgyűjtés ellentmondásai

Miközben az eddig említett két épületet vizsgáltuk, hamar szembesültünk azzal, hogy a szokásos kérdezési trükkünkre gyanús reakciókat kapunk. Például amikor a Furman Street 360-ban néztünk lakást, akkor a tulajdonosok felől érdeklődve megkérdeztük, hogy vannak-e benne Jehova Tanúi közé tartozó üzletemberek? Ugyanezt a Livingston 67-ben is megkérdeztük. A válasz egy udvarias hárítás volt, kb. ez: "erről nem mondhatok semmit". Amikor viszont Trump vagy a veje tulajdonlása felől érdeklődtünk, akkor a válasz egy határozott nem volt. Jelent ez valamit? Azt gondolom, hogy nem sokat.

A másik érdekes fejlemény volt egy olyan ingatlanos aktivitása, aki közismerten csak a szervezeten belülre dolgozik, JT-családoknak árusítva ingatlanokat. Őt is megkerestük, kérve a segítségét néhány ingatlan megtekintésében. Többször fordultunk már hozzá és a szervezési idő alapján nagyjából látható, hogy mennyire szervezetközeli egy épület. Amikor szervezettől teljesen idegen az ingatlan, akkor 2-3 nap mire időpontot tud szervezni. Amikor szervezeti emberekhez van köze, akkor még aznapra is össze szokta hozni. 2016 során mind a Furman Street 360-ra, mind a Livingston 67-re egy napon belül megszervezte a megtekintéseket.

Jelenleg ennyi, a folytatás majd a következő épületről szóló részben.

A bejegyzés trackback címe:

http://jtinfo.blog.hu/api/trackback/id/tr9212428271

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

Nincsenek hozzászólások.