FIGYELMEZTETÉS

Ennek a blognak nem célja Jehova Tanúi vagy bármilyen más felekezet ellen a gyűlölet szítása, sem bizonyos emberek sértegetése vagy bármilyen negatív indulatok gerjesztése. Ez a blog senkit sem akar megsérteni, sem kirekeszteni, nem akar semmilyen módon viszályt vagy gyűlöletet kelteni.

Aki ismer, az tudja, hogy szeretem a Jehova Tanúihoz tartozó személyeket, a blog RÓLUNK szól és a személyes naplómként készítgetem.

Magam is Jehova Tanújaként nőttem fel, a családom jelentős része is Jehova Tanúja. Tehát ez nem egy Jehova Tanúi ellen készített blog.

Az itt közölt írások a belső ügyeinkről szólnak. Akkor is, ha a szervezet egyes nemzetközi vezetői megpróbálják ezeket a témákat olyan ügyekként tálalni, amelyek a kívülállók problémái.

Egy kívülálló ezekből viszont egy szót sem ért, a számukra írom: ezek a mi közös dolgaink. A 2010 nyarán a blogra irányult nagy érdeklődés bizonyítja, hogy egy kívülálló nem tudja értelmezni ezeket az írásokat.

Ezzel együtt azonban szeretném figyelmeztetni az ide látogatókat, hogy a blogban írtak olvasása sértheti egyes látogatók érzékenységét. Ezért elővigyázatosságot javaslok mindenkinek, aki először látogat el hozzám!

A gyűlölködő kommentek az észlelésük pillanatában mérlegelés nélkül törlésre kerülnek. Az ilyen kommentek szerzői a blogról is ki lesznek tiltva, ahogyan eddig is ki lettek tiltva.

Felhasználási feltételek

1. Ez a blog elutasítja a gyűlölködést és ezzel együtt bárki megbélyegzését a világnézete vagy származása alapján.
2. Ez a blog tiszteletben tartja mások világnézetét és nem kíván olyanokkal közösséget vállalni, akik erre nem képesek.
3. Ez a blog elutasít minden olyan tevékenységet, mely alkalmas valamely vallás tagjai ellen uszítani vagy negatív hangulatot kelteni. Ilyen céllal a blog nem látogatható és a közreadott írások sem használhatók ilyen célra.
4. Ez a blog tiszteli a szerzői jogokat és ha máshonnan át is vesz anyagokat, azt a jogszerű keretek között teszi meg, nagyon alapos indokkal. Amennyiben ezt bármelyik látogató máshogy tapasztalja, azt jelezze a blog szerkesztőjének. A blog szerkesztője minden ilyen panaszra nyílt állásfoglalással reagál.
5. Az ezen a blogon közreadott anyagok szabadon felhasználhatók, külön engedély és a forrás megjelölése nélkül is. Kivételt képez a 3. pontban leírtakkal kapcsolatba hozható online vagy offline felület.
6. A blogon közreadott információk ellenőrzésre szorulnak. Bár a szerkesztő mindent megtesz azok hitelességének az ellenőrzése érdekében, felelősséget nem vállal értük. Ahogy az többször is leírásra került, ez egy szubjektív blog.
7./A A blog bejegyzéseinek az olvasása bizonyos vallások tagjainak a számára sértő lehet.
7./B A látogatás és olvasás csak saját felelősségre történhet, a blog szerkesztője nem osztozik ebben a felelősségben.
8. A blogon a kommentek nem kerülnek előmoderálásra, de ezt a blog szerkesztője bármikor megváltoztathatja. Ezzel kapcsolatos szabályok:
8./A Minden gyűlölködő komment moderálásra kerül. Gyűlölködésnek tartok minden olyan megnyilvánulást, amelyik más ember, csoport vagy szervezet negatív megítélésére ösztönöz.
8./B A nem megfelelő vitakultúrával megírt kommentek törlésre kerülnek. A blog szerzője magának tartja fent egy komment ilyen jellegű minősítését.
8./C Ha valaki kérni szeretné egy komment bármilyen okból való törlését, azt jelezze a blog szerkesztőjének a blog.hu üzenetküldő rendszerén keresztül vagy emailben.
9./A A blog látogatása, olvasása és kommentelése saját felelősségre történik, a blog szerzője ebből a felelősségből nem vállal át semennyit.
9./B A kommentek írói maguk vállalják a kommentjeikért a felelősséget. A kommentek írói tudomásul veszik, hogy a kommentjeikért a blog szerzőjére ruházható anyagi felelősség maximális összege 0 forint.
10. Azok, akik a blogon megírt hozzászólásokat egyházfegyelmi ügyekben (értsd: bírói bizottság) a vád mellett használják fel, súlyosan megsértik az első három pontot. Ezzel a tettükkel felhatalmazzák a blog szerkesztőjét és barátait arra, hogy súlyos szankciókat alkalmazzanak. Ezzel kapcsolatban semmilyen panasznak nincs helye. A legenyhébb szankció a kitiltás.
11. A 10. pont vonatkozik minden más olyan esetre is, amikor valaki a világi hatalom hivatalaihoz fordul és valakit a világnézete vagy vallási kérdésekkel kapcsolatos véleménye miatt panaszol be.
12. Ezen szerződés a blog megnyitása után azonnal életbe lép.

JT BLOG

Jehova Tanúiról a saját véleményem szerint. Mielőtt valaki azt gondolná, hogy ez valamilyen „hivatalos" oldal, előre szólok: itt a saját internetes naplóm olvashatja. A megfogalmazott mondatok mind a saját véleményemet tükrözik. Nem tárgyilagos, nem forrásértékű, nem ez a célja. Erősen szubjektív és nem keresztény (sajnálom, de nem tudok úgy gyűlölködni, ahogyan egy hívő, megtért kereszténytől elvárt. Számolj ezzel, mielőtt a tömegkommunikációs kvalitásomat vagy a hitem kezded kritizálni. Egyébként a blog minden írása és a blog szerzője is szabadon kritizálható, vitatható. Ha valaki megkritizálna engem, kérlek ne fenyegetőzz jogi eszközökkel, meg hasonlókkal, majd megvédem magam a saját eszközeimmel. Nem hiszek a hatalmi eszközökben és ezért akkor sem akarok azokra támaszkodni, amikor nehezebb az élet. Fontos: a blogon megjelenő bármilyen információt átvehetsz, másolhatsz, közölheted a saját blogodban, honlapodon, könyvedben, stb., nem ragaszkodom ahhoz sem, hogy forrásként megjelölj. Különösen ügyelek arra, hogy a blogon ne történjen meg máshol publikált anyagoknak a jogszerűtlen felhasználása. Ha mégis ilyet észlelnél, kérlek, hogy először engem keress meg. A felhasználási feltételek átolvasása a blog használata előtt kötelező, utólag ugyanis nem lehet reklamálni.

Friss topikok

  • t.csilla: @l.gabi: "Eddig csak kevés országban kerültek ezek elő a felszín alól és mindenhol úgy indult el,... (2018.01.04. 07:42) Elhagyva 2017-et
  • Alvirág: Irtam emailt, és mégegyszer minden jót az új évben. (2018.01.01. 22:28) A blog és 2017
  • l.gabi: @t.csilla: Az volt az eredeti link, ami a bejegyzésben is látható volt, a bejegyzés megírása után ... (2017.10.23. 20:15) Russell bányája
  • sefatias: Hát... Én úgy gondolom, hogy a biblia nem is beszél végről. Inkább valami olyasmiről, amit végnek ... (2017.10.06. 10:21) Az el(nem)halasztott végre emlékezve
  • l.gabi: @gyalogjarok: Üdvözöllek itt, örülök, hogy látlak itt! Köszönöm a kiegészítéseket! (2017.09.30. 20:06) Amikor egy kiközösített diktál (1956, hosszú)

Címkék

1878 (7) 1881 (3) 1914 (46) 1956 (3) 1975 (21) 2014 (15) afrika (5) amish (3) audrey (7) barbara anderson (17) barber (1) barr (8) barry (11) berta (5) beth sarim (10) betiltás (11) bikbak (5) bírói (26) blogügyek (56) bohnet (4) bonnie (10) bossert (1) bowen (3) chapman (1) chitty (4) cocho rocha (3) conley (3) covington (4) család (19) családfa (12) ébredjetek (7) eisenhower (2) elkülönülés (12) énekeskönyv (1) évkönyv 1975 (28) évkönyv 1996 (9) evolúció (4) felkent (19) film (1) főhivatal (86) fred franz (15) gks (1) greenlees (2) gyülekezet (59) henschel (6) híresség (34) hitvédelem (20) holocaust (4) homoszexualitás (14) indoktrináció (11) ingatlan (44) interjú (19) jackson (3) japán (4) jaracz (21) jehova (3) jelek (13) joseph russell (1) kanada (5) karácsony (2) kegyelem (2) kiadványok (28) kiberprédikálás (8) kiközösítés (24) királyság terem (11) klein (5) knorr (20) konrád (4) köszöntés (4) kriminális (33) lakáshalmozó (4) losch (12) magazin (3) malcolm (8) manipuláció (18) maria russell (17) mary (9) metodista (1) moyle (3) muhammad ali (3) múzeum (3) nemzedék (29) név (2) nigéria (1) oktatás (7) őrtorony (19) palotás (12) peloyan (1) pénz (64) pletyka (4) politika (23) prédikálás (24) R100 (14) raymond franz (11) rose ball (6) russell (98) rutherford (63) salter (3) schroeder (5) silentlambs (8) statisztika (18) susette (1) swaggart (2) swingle (3) sydlik (8) szabadkőműves (18) szexualitás (26) temető (18) tenisz (5) üldözés (18) vének (63) vér (8) vezető testület (73) zoé (3) Címkefelhő

Túlélőkészletem

Válasz a közösségépítéssel kapcsolatos kérdésekre

2017.02.26. 08:14 | l.gabi | 9 komment

Címkék: blogügyek

Nem ok nélkül most veszem elő ezeket a kérdéseket. Akiket az itt írtak bővebben érdekelnek és még nem olvasták, azoknak ajánlom a közös blog kilépés utáni közösségszervezéssel kapcsolatos bejegyzésének a kommentjeit vagy a túllépésről írt gondolatokat, szintén a kommentekkel együtt. Elolvashatóak mások tapasztalatai azon a két helyen és ennek köszönhetően egész jól összeáll egy olyasféle összegzés a szervezeti élet utáni lehetőségekről, ami itt-ott válaszol az itt is előkerülő kérdésekre.

Kinga ezt kérdezte: "Miért nem vállalják fel a volt Jehova Tanúi az egykori vallásukat vagy az azzal való szakítást?" - és emailben többen is megfogalmaztak hasonló kérdéseket.

A személyes véleményem (Kinga ugyanis ezt kérte) az, hogy ennek két oka van. Az egyik, hogy a mai világban egy ismertségnek örvendő és különböző szereplésekre áhítozó embernek fontos az eladhatóság. Ha valaki határozottan valamivel szemben foglal állást, sok lehetőségtől és pénztől esik el, ezért sok ex nem beszél a múltjáról vagy egyáltalán az exes mivoltjáról. A másik ok az exjt-s tábor vállalhatósága. Nem mindenkivel van gond, de van/volt néhány olyan hangadó, akikkel még a "véleményközelség" sem vállalható fel.

Az sem mellékes, hogy sokan magánügynek tekintik a múltjukat, melyről nem kívánnak társalogni. Sok sértést és lelki erőszakot megéltek már a véleményük miatt, így ezen nem kellemes élmények számát nem szeretnék növelni.

"Petra" kérdezte, hogy a kételkedők és az exek ismerkedő felülete miért nem jött létre? A választ elintézhetném azzal, hogy nincs olyan, akinek belefért volna eddig az idejébe a megvalósítás. Ez önmagában igaz is. Ennek a másik oldala az, hogy nem is nagyon volt jelezve ez a hiány. Úgyhogy akinek van szabad kapacitása, az nyugodtan szervezze meg vagy szóljon és segítek olyannal kapcsolatba lépni, akinek szintén van rá elhivatottsága és ideje.

Alexa hozta elő a fiú-lány barátsággal kapcsolatos kérdéskört, mint amely megakadályozza a kételkedők-exek közösségének a felépítését. A probléma ugyanis abból származott, hogy korábban sok kísérlet bukott el azon, hogy egyesek állandóan lehetséges partner felkutatásának a terepeként értelmezték az alkalmakat, ezért mindig szűkíteni kellett a lehetséges jelentkezőket.

Például a legtöbb helyen kikötötték, hogy csak házasok részére szerveznek bármit, mert azok nagy eséllyel nem fogják randihelynek használni az alkalmakat. Volt olyan is, amikor csak férfiaknak vagy csak nőknek szervezték, de mindenki érezte, hogy az nem volt az igazi. A csak nők részére szervezett még valahogy működött is és ha jól tudom akkor valamilyen formában életben is maradt. A csak férfiaknak szervezett viszont megbukott három olyan ember miatt, akik még "bentről" hozták magukkal a vitáikat. Igazság szerint a nőinél is volt ilyen veszély, csak ott az ilyen lehetőségre készen álltak és még kialakulni sem tudtak a frontvonalak.

A közösségszervezési kísérletek buktatóját nem a partnerkeresési kísérletekben látom. Szerintem ezt lehet szűrni a meghívásokkal, mert eleve nem kell olyat meghívni, akiről tudott, hogy ilyen területen gondja van. Ahogyan olyat sem kell meghívni, aki más okok miatt képtelen egy közösségben létezni. Ezek "csak" kivédhető szervezési hibák. A nagyobb csapda szerintem abban van, hogy túl széles a megcélzott bázis. A létező és életben maradt exes közösségek általában kicsik (nem alakul ki a hierarchia, mert szükségtelen) és földrajzi szempontból nagyon is helyiek. Ha nem kell sok km-t utazni a találkozáshoz, ha a kapcsolattartás nem idő és pénz kérdése, az már előny. Nem beszélve arról, hogy egy kislétszámú és közel azonos helyen élő csoport tagjai könnyen tudnak közös programokat, kirándulásokat szervezni, jobban megtalálják hol ülhetnek össze beszélgetni és egyszerűbb védeni a határaikat, stb. stb.

Természetesen a lehetséges új tagok szűrésére így is szükség van és sokan odáig jutottak el, hogy már nincs bővítés. Szerintem még ez is jobb, mintsem az utazási kérdésekkel és az antiszociális elemek szűrésével foglalkozni. Vagyis a felvetett probléma létezik, de megkerülhetőnek látom.

Ugyanennek a problémának a másik oldala az ismerkedési hely megszervezése. Sokan írták, hogy amikor valaki magányos, mennyire jó lenne egy olyan hely, ahol tud magának párt keresni. Ez egy jó ötlet és értem a többi, ezzel kapcsolatos megfontolást is. Szerintem megoldható, akinek van ideje, az szervezze meg. Ismerek olyat, aki hasonlón gondolkodik, szívesen közvetítek is. Az viszont biztos, hogy amíg valaki nem csinálja meg, addig ilyen hely nem fog létezni.

A közösségszervezés egyéb buktatóiról, melyek szintén nehézséget jelentenek, az elején hivatkozott két bejegyzésben és a kommentekben lehet olvasni a közös blogon (nem kattintásokat gyűjtünk, a héten megjelent két új bejegyzés van linkelve, aki már olvasta, ne kattintson rájuk).

A bejegyzés trackback címe:

http://jtinfo.blog.hu/api/trackback/id/tr8012110855

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

t.csilla · http://blogjt.blog.hu/ 2017.02.27. 11:39:48

"Például a legtöbb helyen kikötötték, hogy csak házasok részére szerveznek bármit, mert azok nagy eséllyel nem fogják randihelynek használni az alkalmakat."
Ha-ha, ha a gyülekezet erkölcsét vesszük alapul, akkor ez nem biztos, hogy igaz. :)

Nekem amúgy nincs kifogásom az ellen, ha 'fellobban a szerelem' két volt Tanú között, de megértem, hogy nem szívesen járnak sokan olyan csoportba, ahol 'vadászatok' folynak mindkét nem részéről. Ez különben bármilyen csoportban probléma lehet, de felnőtt emberekként valahogy tudni kell kezelni. Ez tudom képzelni azt a helyzetet, amikor valakit el kell tanácsolni a csoporttól, mert zaklat másokat.

(Nekem volt olyan "élményem" egy totál más jellegű csoportos előadás alkalmával, hogy a mellettem ülő kissé idősödő, fogalmazzak úgy, hogy egyszerű ruházatú illetőnek megtetszettem, és rögtön a tárgyra tért. Kifejtette, hogy ő egy különleges egészségvédő italt fejlesztett ki, amit szabadalmaztatni szeretne. Az előadás közben is ezt az ital szörcsölgette, valami hagymás-fokhagymás keverék volt, vagyis messziről bűzlött, főleg ha kinyitotta a száját, az elviselhetetlen volt. Én egyértelművé tettem, hogy ezt most inkább kihagynám, de nem volt gond, mert nem sokkal utána a másik oldalon ülő angyali szépségű (szőke hosszú hajú, kék szemű), kb 20 éves lánynak kezdett udvarolni. ....Szóval az teljesen biztos nem lehet kiszűrni ezeket a gondokat, de nem biztos, hogy mindenből hatalmas drámát kell csinálni.)

l.gabi 2017.02.28. 05:58:55

@t.csilla: "ha a gyülekezet erkölcsét vesszük alapul, akkor ez nem biztos, hogy igaz" - egyetértek :)

Attól is függ mit csinál egyébként a Don Juan, mert van pár terjedő név, akiket el kell kerülni és akiket ezek közül személyesen is ismerek, azokat rendszeres, komoly dologba tényleg nem érdemes belevonni. Ide le sem lehetne írni miket csinálnak udvarlás gyanánt. Az egyik legvállalhatóbb nemes tette az volt, hogy miután kielégítette magát a szíve hölgyére gondolva, a végterméket egy mini zárható zacskóba csomagolta és személyesen át akarta adni emlékbe. Az ex-úttörőnek ez volt a legnormálisabb lépése, ennél csak rosszabbakat tett és fel van háborodva miért nem vonják be semmibe sem.
Amikor nekem bemutatták, akkor kifejtette, hogy ő csak a szelíd és alázatos nőket kedveli, akik tiszteletben tudják tartani a főséget. Ennél szellemibb gondolata már nem volt.

Sokszor önellátó közösségek szervezésekor kikötik, hogy nem házasokkal szóba sem állnak. Attól, hogy valaki házas, még nem léphet be, de ez a minimális feltétel, hogy a hasonló őrülteket elkerüljék (még én sem léphetnék be). Az egyik ilyeneket szervezőtől már kértem listát a kudarctörténeteikről úgy, hogy a problémát okozó családok egykori (vagy akkori) felekezeti kötődéséről is írjon. Még nem kaptam választ, de érdeklődve várom. Van egy olyan érzésem, hogy a felekezetekben összeszedett "igazság"-érzet akadálya a sikernek, de ebben tévedhetek is.

Egy előadáson, mely nem rendszeresen ismétlődik, nincs gond. A közösségépítésben közreműködőkből viszont ömlik a panasz, amikor megkérdezem mi az oka a sok előszűrésnek.

t.csilla · http://blogjt.blog.hu/ 2017.02.28. 07:34:52

@l.gabi:
Ahogy tudod, nekem is volt saját tapasztalatom egy vallásoskodó szociópatával, aki totálisan levakarhatatlannak bizonyult. Éveken át üldözött különféle blogfelületeken keresztül, és ha válaszoltam neki az volt a baj, ha nem, akkor meg az. Az egyetlen dolog, ami segített, az illető teljes és végleges kizárása. (A zaklatása nem szexuális jellegű volt, és nem csak rám korlátozódott....bár néha úgy éreztem, hogy a "megmentési listáján" és valahogy előrébb vagyok másoknál :))

Kíváncsi lennék arra a listára, ha publikus. Megérne egy bekezdést írni arról, hogy milyen dolgok történtek és mit tettek azok orvoslására.

l.gabi 2017.03.01. 06:30:34

@t.csilla: Nem nyilvános a lista, mert ezek egyből elkezdenének perelgetni. A rajta szereplők általában nincsenek jelen internetes helyeken, igyekeznek mindig ott lenni, ahol élőben van valami. A te "lovagod" nem szerepel rajta. Nem tudom az eredeti nevét az illetőnek, de az a pár, aki közülük használ netet, azok nem írnak JT-védelmező szövegeket.

Mivel közösségeket építenek, a zárt szervezés bizonyult jó megoldásnak. A szervezők hívnak meg embereket vagy amikor nem, akkor előszűrést alkalmaznak. Létezik valami "előszoba", ami egy olyan rendezvény, ahova bárki elmehet és ott figyelik meg kivel van gond. Csak azokat hívják meg a komoly programokra, akikkel nem volt gond.

Ha valakivel probléma adódik, egyszerűen nem hívják meg soha többé. Ez a legtöbbször működik, de most éppen egy nővel van gond, aki valamilyen úton-módon megtudta a kirándulások helyét és egyszerűen csak megjelent, meghívás nélkül. Erre is kitaláltak valamit.

Annyiból egyszerűbb a helyzet, hogy mivel nincs vallási szövegelés, nem tudja magát senki rákényszeríteni a többiekre. Ha valakit nem akarnak látni a többiek, akkor nem kap meghívást.

Egy érdekes megoldás volt még a létszámkorlát. Azért, hogy ne lehessenek hatalmaskodók és megmaradjon a baráti légkör, húztak egy maximális határt. Önellátó közösségeknél ez 50 fő, a baráti-sorstársi közösségeknél pedig 10-15, de inkább nem mennek 10 fölé.

kócsag 2017.03.03. 10:14:00

Ezek a kérdések a hivatkozott két másik poszt alatt tényleg ki lettek tárgyalva. Valamilyen ismerkedős (nem randis) és randis oldalnak is lenne értelme. Akkor igény szerint egymásra tudnának találni az emberek, akik egy-két hitvitánál többet szeretnének.

l.gabi 2017.03.04. 10:09:27

@kócsag: emberhiány van, megvalósító kellene...

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2017.03.08. 20:12:01

Engem érdekelnek az extanús csoportok. Ha nem is járnék rendszeresen, de egy alkalommal szívesen eldiskurálnék velük.

l.gabi 2017.03.09. 05:36:15

@sefatias: állítólag lesz majd egy nyilvános felület, ahol el lehet érni őket

t.csilla · http://blogjt.blog.hu/ 2017.09.11. 17:42:32

Valaki éppen most kérdezett meg ebben a témában, így megint idekeveredtem. Azóta annyi történt, hogy van már Facebook csoport:
www.facebook.com/groups/blogkozossegJTcsoport/
A csoport zárt, de ajánlott elolvasni a szabályokat, mielőtt valaki csatlakozni szeretne.
A csoport célja nem kifejezetten a párkeresés.