FIGYELMEZTETÉS

Ennek a blognak nem célja Jehova Tanúi vagy bármilyen más felekezet ellen a gyűlölet szítása, sem bizonyos emberek sértegetése vagy bármilyen negatív indulatok gerjesztése. Ez a blog senkit sem akar megsérteni, sem kirekeszteni, nem akar semmilyen módon viszályt vagy gyűlöletet kelteni.

Aki ismer, az tudja, hogy szeretem a Jehova Tanúihoz tartozó személyeket, a blog RÓLUNK szól és a személyes naplómként készítgetem.

Magam is Jehova Tanújaként nőttem fel, a családom jelentős része is Jehova Tanúja. Tehát ez nem egy Jehova Tanúi ellen készített blog.

Az itt közölt írások a belső ügyeinkről szólnak. Akkor is, ha a szervezet egyes nemzetközi vezetői megpróbálják ezeket a témákat olyan ügyekként tálalni, amelyek a kívülállók problémái.

Egy kívülálló ezekből viszont egy szót sem ért, a számukra írom: ezek a mi közös dolgaink. A 2010 nyarán a blogra irányult nagy érdeklődés bizonyítja, hogy egy kívülálló nem tudja értelmezni ezeket az írásokat.

Ezzel együtt azonban szeretném figyelmeztetni az ide látogatókat, hogy a blogban írtak olvasása sértheti egyes látogatók érzékenységét. Ezért elővigyázatosságot javaslok mindenkinek, aki először látogat el hozzám!

A gyűlölködő kommentek az észlelésük pillanatában mérlegelés nélkül törlésre kerülnek. Az ilyen kommentek szerzői a blogról is ki lesznek tiltva, ahogyan eddig is ki lettek tiltva.

Felhasználási feltételek

1. Ez a blog elutasítja a gyűlölködést és ezzel együtt bárki megbélyegzését a világnézete vagy származása alapján.
2. Ez a blog tiszteletben tartja mások világnézetét és nem kíván olyanokkal közösséget vállalni, akik erre nem képesek.
3. Ez a blog elutasít minden olyan tevékenységet, mely alkalmas valamely vallás tagjai ellen uszítani vagy negatív hangulatot kelteni. Ilyen céllal a blog nem látogatható és a közreadott írások sem használhatók ilyen célra.
4. Ez a blog tiszteli a szerzői jogokat és ha máshonnan át is vesz anyagokat, azt a jogszerű keretek között teszi meg, nagyon alapos indokkal. Amennyiben ezt bármelyik látogató máshogy tapasztalja, azt jelezze a blog szerkesztőjének. A blog szerkesztője minden ilyen panaszra nyílt állásfoglalással reagál.
5. Az ezen a blogon közreadott anyagok szabadon felhasználhatók, külön engedély és a forrás megjelölése nélkül is. Kivételt képez a 3. pontban leírtakkal kapcsolatba hozható online vagy offline felület.
6. A blogon közreadott információk ellenőrzésre szorulnak. Bár a szerkesztő mindent megtesz azok hitelességének az ellenőrzése érdekében, felelősséget nem vállal értük. Ahogy az többször is leírásra került, ez egy szubjektív blog.
7./A A blog bejegyzéseinek az olvasása bizonyos vallások tagjainak a számára sértő lehet.
7./B A látogatás és olvasás csak saját felelősségre történhet, a blog szerkesztője nem osztozik ebben a felelősségben.
8. A blogon a kommentek nem kerülnek előmoderálásra, de ezt a blog szerkesztője bármikor megváltoztathatja. Ezzel kapcsolatos szabályok:
8./A Minden gyűlölködő komment moderálásra kerül. Gyűlölködésnek tartok minden olyan megnyilvánulást, amelyik más ember, csoport vagy szervezet negatív megítélésére ösztönöz.
8./B A nem megfelelő vitakultúrával megírt kommentek törlésre kerülnek. A blog szerzője magának tartja fent egy komment ilyen jellegű minősítését.
8./C Ha valaki kérni szeretné egy komment bármilyen okból való törlését, azt jelezze a blog szerkesztőjének a blog.hu üzenetküldő rendszerén keresztül vagy emailben.
9./A A blog látogatása, olvasása és kommentelése saját felelősségre történik, a blog szerzője ebből a felelősségből nem vállal át semennyit.
9./B A kommentek írói maguk vállalják a kommentjeikért a felelősséget. A kommentek írói tudomásul veszik, hogy a kommentjeikért a blog szerzőjére ruházható anyagi felelősség maximális összege 0 forint.
10. Azok, akik a blogon megírt hozzászólásokat egyházfegyelmi ügyekben (értsd: bírói bizottság) a vád mellett használják fel, súlyosan megsértik az első három pontot. Ezzel a tettükkel felhatalmazzák a blog szerkesztőjét és barátait arra, hogy súlyos szankciókat alkalmazzanak. Ezzel kapcsolatban semmilyen panasznak nincs helye. A legenyhébb szankció a kitiltás.
11. A 10. pont vonatkozik minden más olyan esetre is, amikor valaki a világi hatalom hivatalaihoz fordul és valakit a világnézete vagy vallási kérdésekkel kapcsolatos véleménye miatt panaszol be.
12. Ezen szerződés a blog megnyitása után azonnal életbe lép.

JT BLOG

Jehova Tanúiról a saját véleményem szerint. Mielőtt valaki azt gondolná, hogy ez valamilyen „hivatalos" oldal, előre szólok: itt a saját internetes naplóm olvashatja. A megfogalmazott mondatok mind a saját véleményemet tükrözik. Nem tárgyilagos, nem forrásértékű, nem ez a célja. Erősen szubjektív és nem keresztény (sajnálom, de nem tudok úgy gyűlölködni, ahogyan egy hívő, megtért kereszténytől elvárt. Számolj ezzel, mielőtt a tömegkommunikációs kvalitásomat vagy a hitem kezded kritizálni. Egyébként a blog minden írása és a blog szerzője is szabadon kritizálható, vitatható. Ha valaki megkritizálna engem, kérlek ne fenyegetőzz jogi eszközökkel, meg hasonlókkal, majd megvédem magam a saját eszközeimmel. Nem hiszek a hatalmi eszközökben és ezért akkor sem akarok azokra támaszkodni, amikor nehezebb az élet. Fontos: a blogon megjelenő bármilyen információt átvehetsz, másolhatsz, közölheted a saját blogodban, honlapodon, könyvedben, stb., nem ragaszkodom ahhoz sem, hogy forrásként megjelölj. Különösen ügyelek arra, hogy a blogon ne történjen meg máshol publikált anyagoknak a jogszerűtlen felhasználása. Ha mégis ilyet észlelnél, kérlek, hogy először engem keress meg. A felhasználási feltételek átolvasása a blog használata előtt kötelező, utólag ugyanis nem lehet reklamálni.

Friss topikok

  • t.csilla: @l.gabi: "Eddig csak kevés országban kerültek ezek elő a felszín alól és mindenhol úgy indult el,... (2018.01.04. 07:42) Elhagyva 2017-et
  • Alvirág: Irtam emailt, és mégegyszer minden jót az új évben. (2018.01.01. 22:28) A blog és 2017
  • l.gabi: @t.csilla: Az volt az eredeti link, ami a bejegyzésben is látható volt, a bejegyzés megírása után ... (2017.10.23. 20:15) Russell bányája
  • sefatias: Hát... Én úgy gondolom, hogy a biblia nem is beszél végről. Inkább valami olyasmiről, amit végnek ... (2017.10.06. 10:21) Az el(nem)halasztott végre emlékezve
  • l.gabi: @gyalogjarok: Üdvözöllek itt, örülök, hogy látlak itt! Köszönöm a kiegészítéseket! (2017.09.30. 20:06) Amikor egy kiközösített diktál (1956, hosszú)

Címkék

1878 (7) 1881 (3) 1914 (46) 1956 (3) 1975 (21) 2014 (15) afrika (5) amish (3) audrey (7) barbara anderson (17) barber (1) barr (8) barry (11) berta (5) beth sarim (10) betiltás (11) bikbak (5) bírói (26) blogügyek (56) bohnet (4) bonnie (10) bossert (1) bowen (3) chapman (1) chitty (4) cocho rocha (3) conley (3) covington (4) család (19) családfa (12) ébredjetek (7) eisenhower (2) elkülönülés (12) énekeskönyv (1) évkönyv 1975 (28) évkönyv 1996 (9) evolúció (4) felkent (19) film (1) főhivatal (86) fred franz (15) gks (1) greenlees (2) gyülekezet (59) henschel (6) híresség (34) hitvédelem (20) holocaust (4) homoszexualitás (14) indoktrináció (11) ingatlan (44) interjú (19) jackson (3) japán (4) jaracz (21) jehova (3) jelek (13) joseph russell (1) kanada (5) karácsony (2) kegyelem (2) kiadványok (28) kiberprédikálás (8) kiközösítés (24) királyság terem (11) klein (5) knorr (20) konrád (4) köszöntés (4) kriminális (33) lakáshalmozó (4) losch (12) magazin (3) malcolm (8) manipuláció (18) maria russell (17) mary (9) metodista (1) moyle (3) muhammad ali (3) múzeum (3) nemzedék (29) név (2) nigéria (1) oktatás (7) őrtorony (19) palotás (12) peloyan (1) pénz (64) pletyka (4) politika (23) prédikálás (24) R100 (14) raymond franz (11) rose ball (6) russell (98) rutherford (63) salter (3) schroeder (5) silentlambs (8) statisztika (18) susette (1) swaggart (2) swingle (3) sydlik (8) szabadkőműves (18) szexualitás (26) temető (18) tenisz (5) üldözés (18) vének (63) vér (8) vezető testület (73) zoé (3) Címkefelhő

Túlélőkészletem

Margaret Keane

2015.10.08. 06:02 | l.gabi | 9 komment

Címkék: híresség

Peggy Doris Hawkins nevét nem sokan ismerik. Ha a most használt nevét (Margaret Keane) írnám le, egy-két embernek beugrana róla valami. Ha az alkotására utalok, a rajzfilmek nagyon-nagy méretű szemekkel rendelkező szereplőire, akkor sokan tudnának felidézni egy-egy ilyen figurát. Talán sok Jehova Tanúja valami belső sugallatra távol akarná magát tartani ezektől a filmektől (az egyik rokonom szerint démoni alakok).
Pedig Margaret a hittestvérük! Egy mai napig is aktív Jehova Tanúja! Ráadásul neki köszönhetően egy igazi amerikai szuperfilmben pozitívan kerültek feltüntetésre Jehova Tanúi (ha jól gondolom, akkor ez az első eset).

Margaret 1927-ben született az Egyesült Államok Tennessee államában, Nashville városában. Már gyerekként kiemelkedően rajzolt, ezért a szülei különórákkal is segítették a képzését. Nagyon korán kialakult a saját stílusa, a hatalmasra rajzolt szemek. Margaret igazi szakértője a szemekkel való kommunikációnak, ezért találta ki ilyennek az alkotásait.

A képei az 1960-as években lettek nagyon népszerűek, már akkor komoly elismeréssel fogadták a művészetét. A legnagyobb művészek is méltatták a képeit. Azonban a  képeket az akkori férje, Walter Keane (1915-2000) nevén árusították, mert Margaret úgy gondolta, hogy jobban elfogadnak majd egy férfi művészt.

Amíg a férje úszott a sikerben (és a nőkben és az alkoholban), addig Margaret gyereket nevelt és festett. Egyszer aztán elege lett, elköltözött tőle és elvált. A volt férjével közös titkukat nem beszélhette ki, mert a férje állandóan fenyegette, különböző maffiakapcsolatokra utalt (nem alaptalanul, egy magyar bandával üzletelt). A kilátástalan szegénysége azonban erőt adott neki és egy tv-műsorban színt vallott. Ez 1970-ben történt.

Margaret ekkor már be merte perelni a férfit a festmények szerzősége miatt és a bíróság próbára tette őket. A férj fájdalomra hivatkozva elutasította a próbán való részvételt, Margaret viszont alig egy óra alatt "összedobott" egy képet, így Walter az egyik legnagyobb plagizálóként vonult be a művészettörténetbe. Ez volt az, amivel Margaret másodszorra is megalapozta a hírnevét. Onnan kezdve ünnepelt festővé vált.

Margaret időközben hetednapi adventista lett. Egy nap találkozott Jehova Tanúival és 1972-ben megkeresztelkedett (vagyis nem a Tanúk miatt indította a pert a volt férje ellen, de a róla készült film ezt sugallja). Állítása szerint Jehova Tanúi hitnézetei segítették őt abban, hogy a nagy szemekbe vidámságot és optimizmust csempészhessen.

Az élettörténete az Ébredjetek! 1975. július 8.-i számában jelent meg. Pár évvel később Woody Allen Sleeper (magyarul: Hétalvó) című futurisztikus vígjátékába írta bele Margaretet, mint 200 év múlva a legjelentősebbé váló művészt.

Margaret harmadik "felemelkedése" 2014-ben történt, amikor a saját karaktereit Margaret művészetéből megalkotó filmes, Tim Burton, életrajzi filmet készített róla, Big Eyes címmel.

filmplakat_mkeane.jpg

A film Margaret lázadását és férje leleplezését Jehova Tanúihoz köti, ami nem igaz, de ennek köszönhetően kerültek be a filmbe pozitív módon Jehova Tanúi. A neki történt prédikálástól kezdve (ez is benne van a filmben!) úgy van ábrázolva a szervezet, ami az összes eddigi filmes megjelenítéshez képest rendkívül pontos. Még azt az "apróságot" is becsempészhették (Margaret tanácsára?), hogy a férje leleplezésével nem mindenki értett egyet. Ennek a dramaturgiai megoldása nagyon finoman és tömören lett megoldva. Nem akarom elrontani az élvezetet, ezért nem írom le ezt a pillanatot. Amikor néztem a filmet, akkor ez a pillanat nagyon meglepett, mert jól eltalálták.

A volt férj a haláláig tagadta, hogy Margaret lett volna a képek alkotója. A film megjelenésekor a néhai exférj gyermekei ellenkampányt indítottak, hogy édesapjuk hírnevét megvédjék. Rajtuk kívül csak nagyon kevesen kételkednek, mivel Margaret azóta is folyamatosan alkot.

A tanulság talán csak az, hogy a nagyszemű karaktereket nem illő csípőből démoninak nevezni.

keanesiting.jpg

Az alábbi kép szintén Margaret festménye. Egy kaliforniai kongresszusi terem (Yuba City) falát díszíti, de sajnos nem "nagyszemű" alakokat ábrázol:

margaret_paint.jpg

A bejegyzés trackback címe:

http://jtinfo.blog.hu/api/trackback/id/tr87880250

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

Marci kérdez · http://marcikerdez.blog.hu/ 2015.10.08. 18:20:41

Dejó, nem tudtam erről!
Nagyon köszönöm a filmajánlót, gyorsan meg is néztem. Megmondom őszintén, hogy nekem nagyon tetszett.
Nálunk az angry birds figurákról is azt mondják, hogy démoniak. Sőt, vannak olyanok, akik nem tankolnak az agip kútnál, mert a logója egy hatlábú kutya ami tüzet okád, de tudnám sorolni...

l.gabi 2015.10.09. 06:27:54

@Marci kérdez: túl hamar minősítenek démoninak valamit...
Amikor a rokonomnak említettem, hogy nem lehetnek a nagyszeműek démoniak, mert Margaret testvérnő és vannak teokratikus figurái is. A válasz: "semmire sem garancia az, ha valaki testvér". Nem kellene, de még mindig meglep, hogy ennyire könnyen vádolják (vádoljuk?) meg egymást.

A bejegyzés után kaptam egy részletesebb levelet arról, hogy az UFO-k az Ébredjetek egy régebbi száma szerint démoniak, valamint köztudott, hogy nagyszeműek. Mivel Margaret karakterei is nagyszeműek, ezért mindenképpen démoniak kell legyenek.
Első olvasatra kisütötte az agyam ez a logika :)

Marci kérdez · http://marcikerdez.blog.hu/ 2015.10.09. 07:12:51

@l.gabi:
Persze, hisz testvér is lehet démonos. :-D
Az UFO-s sztori is jó.
Bele van építve a tagokba a távolságtartás. A kidványok összezavarják őket. Egyszer azt írják, hogy teljesen bízzunk meg a testvéreinkben, és tartsunk össze, egy hónap múlva meg azt, hogy még azokban se, és a gyüliben is válogassuk meg, kikkel barátkozunk.
Ez arra nevelés, hogy féljünk mindentől ami gyanús, mert az a biztos.

Elolvastam a 12. oldaltól kezdődő awakés cikket, és Margaret nyíltan beszél a nagy szemű festményeiről. Vagy már valakinek a kiadvány is gyanús, mert az már nekem is gyanús?! :-D

l.gabi 2015.10.11. 08:19:46

@Marci kérdez: magyarul vagy angolul olvastad a cikket? Azért kérdeztem, mert kerestem magyarul, de nem találtam.

Marci kérdez · http://marcikerdez.blog.hu/ 2015.10.11. 09:27:00

@l.gabi:
Angolul olvastam.
Megvan az angol nyelvű library CD, mert abban az Őrtorony 1950-ig, az Ébredjetek meg 1970-ig van. Igaz, hogy a kényes mondatok már javított változatban vannak, de pl. ilyen cikkek miatt érdemes megtartani.

karalabe4 · http://eletazortoronyutan.blogspot.com/ 2015.10.15. 21:33:39

@l.gabi:
A "démonos"-nak nyilvánításnak semmi, de semmi köze nincsen ahhoz, hogy valami ténylegesen démoni hatások alatt ihletődött volna vagy sem. Ez sokkal inkább jön az megbélyegző egyén lelkületéből, saját kezeletlen pszichés állapotából, melyekben a szektákban levők tocsognak és nem tudnak mit kezdeni ezekkel, így kivetítik azokat másokra. Pontosabban mindenre és mindenkire, aki "gyanús" lehet.

l.gabi 2015.10.17. 07:45:25

@karalabe4: lehet megszokásból is démonosozni. Érdeklődőként és friss keresztelkedőként ezen "nevelkedik" valaki, akkor beépülhet a gondolkodásába és a kiadványok cáfoló jellegű mondatait is félre tudja tenni, mivel a megélt tapasztalatai látszólag igazolják, ezért igaznak hiszi.

csillaberk 2015.11.15. 11:12:36

Örülök, hogy írtál róla.
Szívesen írnék névsort kikről olvasnék még.

Damon Wayans és a többi testvére
Danielle Colby
Geri Halliwell
George Benson
Hank Marvin
Hinano Yoshkawa
Ja Rule
Jill Scott
Lark Voorhies
Larry Graham
Marc John Jefferies
Mickey Spillane
Naomi Campbell
Peter André
Prince
Xzibit

és ha már reklamáltad, akkor a magyarok...

l.gabi 2015.11.15. 17:40:28

@csillaberk: nincs rá sok esély, hogy ezt a közeljövőben ezen a blogon olvashatod - kivéve azt az esetet, ha megírod és elküldöd :)

Yoshkawa és Geri Halliwell talán. Peter Andréban nem látok annyit, hogy érdemes legyen rá időt szánni, nem tett le olyan sokat az asztalra - legalábbis szerintem.